av Ling Blomgren
1
Frys in allt så “platt” som möjligt. Exempelvis platta till köttfärsen innan du fryser in den. Då går det fortare att både frysa in och tina upp.
2
Ångkoka grönsaker. Mer näringsämnen förblir i grönsakerna än vid vanlig kokning och inget fett krävs som vid stekning. Man sparar också energi då man kan laga två saker samtidigt, exempelvis ångkokning över en kastrull med ris.
3
Släng inte bruna bananer. Skiva och frys in dem. Använd sedan i smoothie eller till bananbröd.


4
Gör krutonger av gammalt bröd. Låt det torka ordentligt och stek med olja och vitlök.
5
Strimla, skiva och riv. Detta förkortar både tiden det tar att frysa in och koka upp, det sparar därmed energi.
6
Har du svårt att öppna locket på en burk? Släpp in lite luft genom att köra in en kniv eller skaftet på en sked/gaffel under kanten på locket.
7
Vispa grädde genom att skaka i vattentät matlåda. Skaka tills skvalpande upphört, inte längre för då blir det smör.