Morotssoppa med kokosmjölk, ingefära och chili

Ingredienser:

  • 500 g morötter
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 tärning grönsaksbuljong + 5 dl vatten 
  • 1 gul lök
  • 2-3 pressade vitlöksklyftor
  • 1-2 msk eller 4-8 g ingefära
  • ½ lime
  • Chiliflakes efter smak
  • Salt
  • Peppar
  • Olja till stekning

Gör såhär:

  1. Hacka lök, skala och skär morötterna i skivor. Skala och riv ingefäran och dela limen.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök, ingefära och chiliflakes utan att de får färg. Höj sedan plattan och tillsätt morötterna.
  3. Häll i kokosmjölken, vattnet och buljongtärningen. Låt koka i ca 15 min eller tills morötterna mjuknat.
  4. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  5. Pressa i limejuice och smaka av med salt och peppar.

Tips! Gjort för många matlådor och tröttnat på soppa? Koka linser och ha i soppan för att istället få en linsgryta att äta till ris!

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson