GÖR LUNCHEN HEMMA

av Paula Jee Ullaland

Du kan spara mycket pengar i månaden genom att ta med lunch hemifrån, snarare än att köpa den i mataffären eller på ett café. Lagar du maten kvällen innan behöver du inte gå upp tidigare än du brukar. Det finns inga regler för vad du får använda, allt från gårdagens middagsrester till pastasallad och brödskivor kan funka. Här kommer några tips som vi hoppas kan vara till inspiration.

Frallor eller baguetter

I praktiken innehåller frallor eller en baguette ungefär detsamma som en brödskiva, men det kan ändå vara aptitligt att variera sig från knäckebröd. Frallor är också enkelt att göra själv och frysa in.

Snacks

Man brukar bli lite hungrig under dagen, oavsett hur god frukost man ätit tidigare. Att ta med hackad frukt, grönsaker eller nötter kan minska sötsug och impulsköp i mataffären.

Variera pålägg

En av de saker som kan göra en matsäck tråkig är att ta med sig samma sak varje dag. De flesta av oss äter inte samma middag varje dag, så varför ska man göra samma sak till lunch? Prova nya kombinationer så kanske du inte blir uttråkad lika snabbt.

Pastasallad

Det här är en klassiker. Du kan enkelt variera innehållet för att passa din egen smak och kost, oavsett om du är vegan, köttätare eller allt däremellan. Använd helst fullkornspasta som mättar längre och är en proteinkälla. Annars kan du lägga till det du redan har i kylen eller unna dig dina favoriter. Det är sällan dyrare än salladen man köper i mataffären.

Gröt

Havregrynsgröt är otroligt billigt och lätt att göra. Det är också väldigt mättande för långa dagar på skolan eller jobbet. Ett tips är att göra det kvällen innan. Med bra tillbehör blir det inte lika tråkigt med gröt. Våra tips är att mosa en banan i gröten medan den kokar, då blir den mer saftig och man får i sig fler näringsämnen. Därefter kan man smaksätta med kanel och kardemumma för mer smak. Ta med hackad frukt och nötter i en separat låda och använd som topping.

Wraps

Att göra wraps kan också vara en trevlig variant på matsäcken. Pålägg eller fisk, färskost och färska grönsaker brukar inte vara fel. Du kanske kan använda resterna från gårdagens middag? Ett tips är att tänka på att uppfylla dessa kategorier: naturligt fett, bladgrönt (som sallad eller ruccola), grönsaker, en proteinkälla (till exempel fisk, ägg, ost, kallskuret, hummus)

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson