DUMPLINGS
Ingredienser:
Fyllning
- 3 salladskål blad
- 500 g köttfärs
- 1 dl hackad salladslök
- 2 msk finhackad färsk ingefära
- 1 tsk salt
- 1 tsk strösocker
- 1 msk soja
- Några droppar sesamolja
- 1 msk potatismjöl
Degplattor
- 3 dl hett vatten
- 5 dl vetemjöl
- 2 dl majsmjöl
Dippsås
- 2 msk japansk soja
- 1.5 msk strösocker
- 2 msk risvinäger (kan bytas ut mot vitvinsvinäger. Ta då lite mindre och lägg istället till några droppar vatten och en nypa socker.
- 2 tsk finhackad färsk ingefära
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 tsk sesamolja

Gör så här:
Fyllning
1. Koka salladskålen i 2–3 minuter (eller tills mjuka). Skölj med kallt vatten och krama ut vattnet. Hacka i små bitar
2. Hacka Salladslöken
3. Blanda salladskål, salladslök, ingefära, salt, strösocker, soja, sesamolja och potatismjöl i en skål
4. Låt stå i kylskåp i 30 min
Degplattor
5. Blanda hett vatten, vetemjöl och majsmjöl.
6. Knåda deg
7. Linda in deg i plastfolie och låt vila i 15 min (blir då segare och lättare att kavla)
8. Kavla deg tills tunn. (OBS viktigt att den inte blir för tjock)
9. Tryck ut runda degplattor med ett stort glas. Kavla mer om plattorna är för tjocka.
Dumplings
10. Ställ fram en skål med vatten och en fuktig kökshandduk
11. Lägg en bit fyllning i mitten av plattan. Ta vatten från skålen på fingret och dra längst med kanten på degplattan. Vik över och tryck till med fingrarna runt kanten så att de fastnar i varandra, vilket kommer skapa en halvcirkelformad litet knyte.
12. Lägg färdiga dumplings under kökshandduken. Droppa vatten på den när den börjar torka. Detta för att degen inte ska torka
13. Stek valfritt antal dumplings i olja i ca 1 min. Häll sedan vatten i stekpannan så att det täcker ca 1–2 cm på botten. Koka under lock i ca 8 min (tills de blivit lite genomskinliga)
14. Om det blir dumplings över kan man styckfrysa dem. Dessa kan sedan tas fram och tillagas enligt steg 13
Dippsås
15. Blanda alla ingredienser, rör om tills sockret löst sig