ÄTBARA PRESENTER

av Paula Jee Ullaland

Det behöver inte vara dyrt att ge vänner och familj uppmärksamhet på deras födelsedag. Det är tanken som räknas och att ge ätbara presenter kan vara både miljövänligt och prisvärt.

Här kommer några tips på vad du kan ta med dig till din nästa fest. Köp några fina glas och snygga etiketter. Det är bara din fantasi som sätter gränser!

Hemlagad granola

Hemlagad granola är en säker vinnare. Du kan anpassa den efter mottagarens preferenser men exempel är havregryn, solrosfrön, mandel, russin, valnötter och pumpafrön. Blanda dessa med kanel och honung och låt rosta i ugnen. Häll upp i glas och skriv ingredienserna på etiketter.

Smaksatt olja

En olivolja är en bra bas för många smaksatta oljor. Chiliolja, vitlöksolja eller kryddolja passar bra till både middagar och sallader. Se till att flaskan är helt ren, annars kan bakterier växa.

Inlagd rödlök

Inlagd rödlök är ett bra tillbehör till de flesta middagar, dock passar det särskilt bra till tacos, hamburgare eller i en sallad. Det finns många olika sätt att göra det på, men ett vanligt sätt är att koka 3 delar vatten – 2 delar socker – 1 del vinäger. Denna present kan göras några dagar innan så att löken hinner bli riktigt inlagd. .

Tomatsalsa

Salsa är inte bara en livlig dansstil, utan också ett utsökt tillbehör till olika middagsrätter. Du är nog mest van vid att hitta salsan färdig i affären, men varför inte göra din egen? När du gör tomatsalsan själv kan du enkelt justera styrka. Den har också lång hållbarhet om den ställs i ett tätt glas i kylen. Var noga med att inte lägga någon annan mat i salsan, det kan göra att den möglar snabbare.

Kola

Kola kanske mer förknippas med jul, men godis kan vara trevligt att ha året runt! Om du lyckas med dessa kan du bli ombedd att göra det flera gånger. Förvara i kylskåp.

Mandelsnacks

Snacks gjorda på mandel kan vara både salta och söta och kan göras i god tid. Det är en väldigt god och bra present – så länge du inte hinner äta dem själv innan de ska ges bort. Sötmandelsnacks är de klassiska rostade mandlarna, som liksom kola inte behöver begränsas till jultider. En lite ovanligare variant är det salta mandelsnacket. Detta kan göras genom att man blötlägger mandeln i saltvatten. Man kan också rosta i ugnen med kryddor som cayennepeppar och paprika.

Foto: Tetiana Bykovets / Unsplash
Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson